Maximale hypotheek & notaris | Notaristarieven.nl

Op zoek naar een geschikt

en betaalbaar notariskantoor?

Vergelijk de tarieven
Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Hypotheek nodig?

Bekijk eerst de officiële & actuele hypotheekrentetarieven van alle hypotheekgeldverstrekkers op Rentetarieven.

Hypotheek

Het woord "hypotheek" heeft een Griekse oorsprong en betekent "onderzetting". Wie geld leent voor de aankoop van een huis, verleent als eigenaar het recht van hypotheek. Met dit recht van hypotheek is de geldschieter bevoegd het pand onder zich te nemen indien dit met het oog op executoriale verkoop is vereist. Met het recht van hypotheek is de geldschieter verzekerd dat hij zijn geld terug kan krijgen. De hypotheekakte van een bestaande woning is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek.

Tweede hypotheek
Een tweede hypotheek is meestal de voordeligste manier om achterstallig onderhoud of een verbouwing zoals een dakkapel te financieren. De hypotheekrente is namelijk een stuk lager dan de rente voor een persoonlijke lening. Het afsluiten van een tweede hypotheek heeft wel kosten tot gevolg, zoals afsluit-, hypotheekakte- en taxatiekosten.

Hypotheek oversluiten
Als u overstapt naar een andere hypotheekverstrekker kan dat een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse lasten betekenen. Dit ondanks de extra kosten die hierbij komen kijken. Denk hierbij aan taxatie-, hypotheekakte- en afsluitkosten. De grootste kostenpost is echter de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van uw hypotheek. Bij het oversluiten van uw hypotheek tijdens de rentevastperiode, brengt de geldschieter een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten.

Hypotheek & de notaris

Voor de koop van een huis zal men geld moeten lenen bij de bank, of een andere geldverstrekker. De geldverstrekker zal voor de terugbetaling van deze geldlening een zekerheid vragen in de vorm van een hypotheek op het huis. Het huis waarop de hypotheek rust, wordt het onderpand genoemd. Als de geldlener de aflossing en of rente van de hypotheek niet op tijd betaalt, heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand te veilen. De geldverstrekker mag op grond van zijn hypotheekrecht de vordering voor eventuele andere schuldeisers verhalen op de opbrengst van de veiling. Een recht van hypotheek kan alleen worden gevestigd in een notariële akte, die wordt ingeschreven in het kadaster. De notaris stelt zowel de leveringsakte als de hypotheekakte op.

De hypotheekakte is het officiële contract behorende bij een hypotheek en opgesteld door een notaris. Bij een hypotheekakte komt het er op neer dat de hypotheekgever een onroerend goed (bijvoorbeeld een huis) als onderpand geeft aan de hypotheeknemer (vaak een bank) in ruil voor het krijgen van een geldlening om het onderpand te kopen.

Tarieven

De prijzen die notarissen rekenen voor een hypotheekakte lopen sterk uiteen. Tot 1 oktober 1999 was de prijs vast, maar sindsdien is in Nederland de prijs vrijgegeven en kan het lonen op zoek te gaan naar het voordeligste tarief. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de hypotheekrentetarieven die de banken in rekening brengen voor de hypotheeklening. De officiële & actuele hypotheekrentetarieven van alle hypotheekgeldverstrekkers vindt u op Rentetarieven.

De geldverstrekker (bank) heeft naast de hypotheekakte ook een taxatie nodig van het onderpand als bewijs dat de waarde van het onderpand voldoende is voor de uitstaande hypotheek. Vaak wordt de taxateur aangedragen door de hypotheekadviseur. Vergelijk daarom ook zelf de taxatietarieven, dat kan op de website van Taxatietarieven.

De notaristarieven voor de hypotheekakte verschillen per notaris. Wij raden u aan bij verschillende notarissen te informeren naar het tarief en de kwaliteit. Dit kan eenvoudig met ons offerte-aanvraagformulier. Het kan u honderden euro's besparen en iedere notaris kan u van dienst zijn. U bent hierbij niet gebonden aan een notaris in uw werk- of woonplaats. Bij een offertevergelijking is het verstandig de kadasterkosten en eventuele machtigingskosten mee te nemen.