Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Waarvan akte! Akte waarvan?

Nieuws over huis, hypotheek en andere notariszaken.
Nivo huizenprijzen 2008 weer terug in 2015 
Wednesday, December 30, 2009, 03:57 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
De huizenprijzen in Nederland zullen volgens de economen van ING niet voor 2015 hun oude piekniveau bereiken.

Tussen de piek, die halverwege 2008 werd bereikt en de bodem zal er naar verwachting 8 procent van de huizenprijs afgaan. ING denkt dat de huizenmarkt de bodem halverwege volgend jaar bereikt.

"De huizenprijzen hebben later gepiekt dan de economie, ook het dal komt later", aldus hoofdeconoom Charles Kalshoven donderdag 17 december 2009. ING heeft de raming voor de economische groei in 2010 verhoogd van 1 naar 1,5 procent.

Dat het nu nog zeker vijf jaar duurt voordat de huizenprijs in de buurt komt van het piekniveau van medio 2008, heeft volgens Kalshoven te maken met de verwachting dat de inflatie de komende jaren op een laag niveau zal blijven. "Er zal weinig loongroei zijn en daarmee blijft de inflatie laag."
Bron: Nu.nl
reactie toevoegen   |   ( 3 / 18910 )

Je hebt notarissen voor wie het geld alles is. 
Tuesday, December 29, 2009, 01:53 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Vooropgesteld zij dat het notariaat hem zeer lief is. Juist daarom heeft de arrestatie van drie notarissen, maandag, op verdenking van lidmaatschap van een bende hypotheekfraudeurs, hem zo getroffen. En ook daarom wil Martin-Jan van Mourik, notaris en hoogleraar notariaat in Nijmegen, kritiek uiten op de verloedering in een deel van het notariaat van tegenwoordig.

Natuurlijk was de aanhouding van drie notarissen tegelijkertijd bijzonder opmerkelijk, zegt Van Mourik. ‘Maar laat men niet zeggen dat dat nou zo vreselijk is. Jan en Alleman wordt wel eens vastgezet voor onderzoek. Het notariaat had zelfs eerder aan de beurt mogen zijn. Voortdurend hoor je over incidenten in het notariaat, over een eenling die in de fout gaat. Maar dat zijn zo langzamerhand geen incidenten meer.’

Van Mourik wil niets zeggen over de Rotterdamse zaak. Wel ziet hij een breder probleem. Dat is om te beginnen de grote afhankelijkheid van de vastgoedpraktijk van veel notariskantoren. ‘Naar wie buigt de notaris dan? Naar de jongens die het onroerend goed in handen hebben. Dan kun je wel eens de neiging hebben om mee te werken aan schandelijke praktijken.’

Dat de overheid het notariaat heeft overgeleverd aan de vrije markt, heeft zijn schaduwkanten, betoogt Van Mourik. ‘Vroeger hanteerde de notaris vaste tarieven. Die waren tamelijk hoog, dus daar klaagde niemand over. Nu kunnen ondernemers de notaris vragen om lagere tarieven, wat de omzet onder druk zet.’

Van Mourik: ‘Op recepties van makelaars en projectontwikkelaars staat de notaris nu vooraan. Want daar is het geld te halen. Dat mag allemaal gerust, maar je ziet nu echt dat de notaris in de handel zit. Het ambt is in een spagaat terechtgekomen; van ambtelijk functionaris tot ondernemer.’

Dat kan ordinair worden; notarissen die de ‘hielen likken’ van de cliënt, aldus de hoogleraar. ‘Je hebt mensen voor wie geld alles is. Die zullen moeilijk kunnen verteren dat een grote klant vertrekt. Dat kan zo duizend akten kosten. Die notaris zal denken: ‘Ik zal maar heel vriendelijk zijn voor deze meneer.’

De goede notaris, en van hen zijn er ‘velen’, aldus Van Mourik heeft een rechte rug. ‘Heeft hij gegronde reden om te twijfelen aan een cliënt, dan wijst hij deze onverwijld de deur. Dan verlies je een cliënt, maar dat moet dan maar.’

Van Mourik denkt dat de notariële beroepsorganisatie op de goede weg is met haar wens het tuchtrecht te verscherpen. Maar het kan nog beter. ‘Laat de notaris bijvoorbeeld aanschuiven bij het sluiten van de overeenkomst. Dan heeft hij nog wat te vertellen. Nu moet hij uitvoeren wat is besloten in het kantoortje van de louche huisjesmelker. En mensen dan wegsturen is voor veel notarissen niet de makkelijkste stap.’

Bron: Volkskrant 29 mei 2008, geschreven door Marc van den Eerenbeemt

reactie toevoegen   |   ( 3 / 11275 )

Huizenprijzen dalen in 2009 
Sunday, December 27, 2009, 11:55 AM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Consumenten hebben de huizenprijzen het afgelopen half jaar zien dalen. Naar verwachting houdt de daling de eerste zes maanden van 2010 aan. Dat meldt ING donderdag 24 december 2009.

Tweevijfde van de respondenten zag woningen in de eigen omgeving duurder worden. Dit in tegenstelling tot een groep van 14 procent die de huizenprijzen zag dalen. De resultaten van het ING-onderzoek, uitgevoerd onder 64.200 respondenten, komen overeen met gegevens die het Kadaster verzamelde.

Stabilisatie
De prijsdaling in 2010 is minder hevig dan die in de afgelopen maanden en blijft waarschijnlijk beperkt tot ongeveer 1,5 procent. ING verwacht dat het grootste deel van de prijsdaling achter de rug is. De prijzen zullen volgens het Economisch Bureau van de bank halfverwege 2010 stabiliseren, om in 2011 weer geleidelijk te stijgen.


Bron: NUzakelijk/Caroline van Soelen

reactie toevoegen   |   ( 3 / 11183 )

Hyves tip aan huizenkopers: neem vooraf een makelaar en notaris in de hand ! 
Saturday, December 19, 2009, 01:33 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Een goede makelaar is zijn geld altijd waard. Er zijn zoveel mensen die denken geld te besparen door zonder makelaar een huis te kopen. Terwijl er bij de koop van een huis zoveel dingen op je af komen, waar je geen kaas van hebt gegeten. Bovendien weten makelaars altijd net dat beetje meer van de prijs af te snoepen, waardoor jij de courtage weer terug hebt verdiend.

Een andere tip voor toekosmtige huizenkopers: neem ook kontakt op met de notaris. Overleg over zijn tarief. De notaris adviseert deskundig als het om het opmaken van de koopakte gaat en ook om de dingen waaraan u vooraf moet denken, zoals een goede financiering. Doe dat gewoon: de notarisdrempel is zeer verlaagd.

reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 19087 )

Taxateur nodig voor Nationale Hypotheekgarantie en Notaris voor hypotheekakte 
Saturday, December 19, 2009, 12:41 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft dit jaar een belangrijke wijziging in laten gaan om de rust en het vertrouwen weer terug te krijgen op de Nederlandse huizenmarkt. De hypotheek voor een eigen woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is tijdelijk verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Dit was op verzoek van de Minister van Wonen, Wijken en Integratie .

Wie kiest voor een hypotheek met NHG voorkomt ......ZIE VERDER
SIMPELENOTARISTAAL.NL
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 18859 )


<< <Terug | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Volgende> >>