Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Waarvan akte! Akte waarvan?

Nieuws over huis, hypotheek en andere notariszaken.
De kids zouden graag een schenking tegemoet zien. 
Wednesday, August 11, 2010, 02:29 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Ik krijg steeds meer mails met vragen over erfrecht en schenken. Komt dat door de vergrijzing, de hoge erfbelasting of is het geld-voor-later een normaal gespreksonderwerp geworden aan de koffietafel?

Misschien wel tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw was de hoogte van de erfenis een taboe. Kinderen hielden het wel uit hun hoofd erover te beginnen, want dan leek het net of je het niet erg zou vinden als ze….
En ouders zelf vonden het ook allerminst nodig hun kinderen te informeren over hun bankrekeningen. Ze stonden op het standpunt dat ze hun geld maar zelf moesten verdienen, zoals zij ook hadden gedaan. Die erfenis, die komt wel.

Maar de tijden zijn veranderd. De kinderen zijn ‘de kids’ geworden, die het maar zwaar hebben met het startsalaris en hun eerste huis. Bovendien is de (schoon)dochter twee dagen minder gaan werken, hetgeen de tweede vakantie wel eens in gevaar kan brengen. Het leven is zo duur voor die jonge mensen. Dat de ouders het ‘uit eten gaan’ eigenlijk te duur vinden en dat beperken tot enkele hoogst noodzakelijke feestelijke aangelegenheden en dat de kids dat gewoon twee keer per week doen, ‘omdat ze elkaar toch ontmoetten in de stad’, doet niet ter zake.

De nieuwe keuken, auto of wasmachine, daar gaat het over aan de koffie- of eettafel en dan is de stap naar het nieuwe schenkingsrecht van 2010 snel genomen. Vooral het feit dat er jaarlijks 5000 euro netto van de ouders naar de kids overgeheveld kan worden, speelt daarin een centrale rol.

Ouders gaan daar tegenwoordig graag in mee, want voor de kinderen, daar doe je het toch voor? Hun ouders hadden er waarschijnlijk ook zo over gedacht, maar dat gevoel nou niet direct aan een belastingvrije schenking gekoppeld.

Zo stappen steeds meer mensen naar de notaris die ze vragen een testament te bouwen waarbij zo min mogelijk erfbelasting betaald hoeft te worden. Want ook dat zou de kids, waar je het in dat geval allemaal voor gedaan hèbt, niet goed uitkomen.

Zoals wellicht bekend geeft de wetgever de erfgenamen eerst allerlei belastingvrije bedragen, voordat ze aangeslagen worden. Belastingvrije bedragen voor de langstlevende, de kinderen, de kleinkinderen.

Ah, dacht zo’n ouderpaar, dan laat ik de kleinkinderen ook erven, tot het bedrag van hun vrijstelling, dan hoeven ‘ze” , dus kinderen en kleinkinderen, nog minder belasting te betalen.

Maar laat bij de laatste wetswijziging het bedrag van de vrijstelling voor de kleinkinderen nou dermate zijn opgelopen, tot 19 000 euro per kleinkind, dat ze er met de hele erfenis vandoor gingen?

Wat nu, schreven de kinderen, dus de ouders van de inmiddels licht vermogende kleinkinderen, zo heeft moeder het nooit bedoeld….

Moraal van dit verhaal: begin nooit aan een testament waarvan je zelf de gevolgen niet kunt overzien en laat de kids weer kinderen worden, die hun dinertjes buitenshuis best zelf kunnen financieren.

Misschien vraagt u zich nog af waar deze generatiekloof zich ongeveer bevindt. Volgens een notaris van een van de grote kantoren in Zuid-Holland, ligt die grens ongeveer bij 60 jaar. Daarboven blijven ze er graag zelf warmpjes bijzetten, maar daaronder begint de generatie van de verwenouders
BRON:pluspost.nl
reactie toevoegen   |   ( 3 / 37167 )

Erfbelasting berekenen 
Wednesday, August 11, 2010, 11:48 AM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Hier is een heel handige link om erfbelasting te berekenen:
KLIK HIER
reactie toevoegen   |   ( 3 / 26797 )

De Nederlandse Huizenmarkt 
Tuesday, August 10, 2010, 07:21 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Volgens de site huizenzoeker zijn er in juli ongeveer 1% meer huizen te koop komen te staan, met alleen in Limburg een daling van 0,88%. De vraagprijs bleef gemiddeld gelijk. Opvallende daling was er in Brabant (-0,88%) en Overijssel (-1,18%). De hoogste gemiddelde vraagprijs in Utrecht, met 298.267 euro. Gevolgd door Brabant met 292.230 euro. Goedkoopste provincie is Groningen met 199.208 euro.
Van de grote plaatsen is Amsterdam met 288.875 het duurst, gevolgd door Eindhoven met 244.064. Vergelijk dat eens met Rotterdam dat op 167.708 staat.
Duurste plaats in juli was qua vraagprijs Bosch en Duin. We zien daar al heel het jaar vraagprijzen van tussen de 1.250.000 en 1.450.000. De gemiddelde vraagprijs met vierkante meter is er 5.223 euro.
Op die site ook een mooi overzicht van alle vraagprijzen per gemeente over de periode apr 2009 tot en met juli 2010. Opvallend in mijn eigen gemeente Best was het feit dat de vraagprijzen stijgen. Ze stegen met maar liefst 20.000 naar 443.510. Je moet dan kennis van de lokale markt hebben om te weten waarom.
De reden is hier dat de dure Vinex wijken nu, mede vanwege Philips bezuinigingen, flink wat dure koopwoningen te koop zien staan. Die duurdere woningen staan veel langer te koop dan de goedkopere woningen, zodat een steeds duurder aanbod te zien zal zijn.
Bron: huizenzoeker.nl
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 27430 )

Twitternieuws voor 1,6 miljoen mensen die in Nederland samenwonen (nieuw!) 
Sunday, July 4, 2010, 12:47 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Klik op bijpassende link
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 28507 )

Strengere regels voor hypotheek in 2011 
Sunday, July 4, 2010, 12:45 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Demissionair minister de Jager van Financiën wil in de tweede helft van 2011 de tophypotheek gaan aanpakken. Zoals het er nu uit ziet mag de tophypotheek vanaf dat moment nog maar 112% van de aankoopwaarde bedragen. Strengere regels voor tophypotheek in 2011

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde in april aan de tophypotheken te willen aanpakken. In de toekomst mag de hypotheek nog maximaal 112 procent van de aankoopwaarde bedragen. Het deel dat hoger is dan de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar zijn afgelost of worden gedekt met opgebouwd vermogen. Dat geldt niet voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Momenteel bedraagt de tophypotheek tot 125 procent van de aankoopwaarde. Dit brengt wel de nodige risico's met zich mee. Als de kredietnemer zonder inkomsten komt te zitten, of de huizenmarkt instort, zitten de kredietnemer met een probleem. Deze heeft dan vaak te weinig marge om klappen op te vangen en kan na verkoop van het huis nog met een restschuld blijven zitten.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) uitte al eerder kritiek op de tophypotheek. Het zou teveel risico's met zich meebrengen. Minister De Jager wil de nieuwe regels uiterlijk in september voorleggen aan de ministerraad. Hierna volgt nog een advies van de Raad van State. Begin december wil hij de plannen voorleggen aan de Tweede Kamer.

reactie toevoegen   |   ( 3 / 27957 )


<< <Terug | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Volgende> >>