Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Waarvan akte! Akte waarvan?

Nieuws over huis, hypotheek en andere notariszaken.
De Nederlandse Huizenmarkt 
Tuesday, August 10, 2010, 07:21 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Volgens de site huizenzoeker zijn er in juli ongeveer 1% meer huizen te koop komen te staan, met alleen in Limburg een daling van 0,88%. De vraagprijs bleef gemiddeld gelijk. Opvallende daling was er in Brabant (-0,88%) en Overijssel (-1,18%). De hoogste gemiddelde vraagprijs in Utrecht, met 298.267 euro. Gevolgd door Brabant met 292.230 euro. Goedkoopste provincie is Groningen met 199.208 euro.
Van de grote plaatsen is Amsterdam met 288.875 het duurst, gevolgd door Eindhoven met 244.064. Vergelijk dat eens met Rotterdam dat op 167.708 staat.
Duurste plaats in juli was qua vraagprijs Bosch en Duin. We zien daar al heel het jaar vraagprijzen van tussen de 1.250.000 en 1.450.000. De gemiddelde vraagprijs met vierkante meter is er 5.223 euro.
Op die site ook een mooi overzicht van alle vraagprijzen per gemeente over de periode apr 2009 tot en met juli 2010. Opvallend in mijn eigen gemeente Best was het feit dat de vraagprijzen stijgen. Ze stegen met maar liefst 20.000 naar 443.510. Je moet dan kennis van de lokale markt hebben om te weten waarom.
De reden is hier dat de dure Vinex wijken nu, mede vanwege Philips bezuinigingen, flink wat dure koopwoningen te koop zien staan. Die duurdere woningen staan veel langer te koop dan de goedkopere woningen, zodat een steeds duurder aanbod te zien zal zijn.
Bron: huizenzoeker.nl
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 27419 )

Twitternieuws voor 1,6 miljoen mensen die in Nederland samenwonen (nieuw!) 
Sunday, July 4, 2010, 12:47 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Klik op bijpassende link
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 28497 )

Strengere regels voor hypotheek in 2011 
Sunday, July 4, 2010, 12:45 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Demissionair minister de Jager van Financiƫn wil in de tweede helft van 2011 de tophypotheek gaan aanpakken. Zoals het er nu uit ziet mag de tophypotheek vanaf dat moment nog maar 112% van de aankoopwaarde bedragen. Strengere regels voor tophypotheek in 2011

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiƫn kondigde in april aan de tophypotheken te willen aanpakken. In de toekomst mag de hypotheek nog maximaal 112 procent van de aankoopwaarde bedragen. Het deel dat hoger is dan de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar zijn afgelost of worden gedekt met opgebouwd vermogen. Dat geldt niet voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Momenteel bedraagt de tophypotheek tot 125 procent van de aankoopwaarde. Dit brengt wel de nodige risico's met zich mee. Als de kredietnemer zonder inkomsten komt te zitten, of de huizenmarkt instort, zitten de kredietnemer met een probleem. Deze heeft dan vaak te weinig marge om klappen op te vangen en kan na verkoop van het huis nog met een restschuld blijven zitten.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) uitte al eerder kritiek op de tophypotheek. Het zou teveel risico's met zich meebrengen. Minister De Jager wil de nieuwe regels uiterlijk in september voorleggen aan de ministerraad. Hierna volgt nog een advies van de Raad van State. Begin december wil hij de plannen voorleggen aan de Tweede Kamer.

reactie toevoegen   |   ( 3 / 27946 )

Partnerverklaring 
Tuesday, June 29, 2010, 02:03 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Het kan zijn dat u bij uw hypotheek heeft gekozen voor een hypothecaire geldlening, waaraan een levensverzekering is gekoppeld. De rechten op deze polis van levensverzekering worden in dat geval verpand aan de geldverstrekker. Wanneer de polis tot uitkering komt moet deze uitkering worden aangewend om de hypotheekschuld af te lossen.

Om deze reden wordt de begunstiging in de polis tijdens de duur van de verpanding aangepast en komt deze te luiden ten behoeve van de geldverstrekker.
In een "normale" (wanneer de verzekering niet gekoppeld is aan een hypothecaire geldlening) begunstiging van een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering staat als eerste begunstigde vermeld de echtgenoot/partner. Deze normale begunstiging kan ook bij een koppeling aan een hypothecaire geldlening gehandhaafd blijven als u een partnerverklaring tekent. In deze verklaring geeft u (de langstlevende), als eerste begunstigde van de polis, aan dat u nu al volmacht verleent aan de levensverzekeringmaatschappij om bij overlijden van uw echtgenoot het vrijgekomen bedrag uit de polis rechtstreeks aan de geldverstrekker uit te keren.

Deze partnerverklaring kan voor u fiscaal aantrekkelijk zijn.
Wanneer de partnerverklaring is getekend komt de uitkering voor de successiebelasting alleen ten gunste van de langstlevende echtgenoot/partner. Wanneer de begunstiging is gewijzigd en geldt ten behoeve van de geldverstrekker, komt de uitkering voor de successiebelasting in mindering op de hypotheekschuld en dus ten gunste van alle erfgenamen, zowel de echtgenoot/partner als de kinderen.

Aangezien de echtgenoot/partner een veel hogere vrijstelling voor de successiebelasting heeft dan de kinderen, kan het tekenen van een partnerverklaring voordelig zijn.

Wanneer u heeft gekozen voor een partnerverklaring kan deze later altijd nog worden ingetrokken. Het is daarom belangrijk dat u in de toekomst regelmatig nagaat of de destijds getekende partnerverklaring gezien uw gewijzigde situatie of de samenstelling van uw vermogen voor u nog wel fiscaal voordelig is, zodat u tijdig, wanneer dit nodig mocht zijn, met uw geldverstrekker en de levensverzekeringmaatschappij kunt overeenkomen dat de partnerverklaring ongedaan wordt gemaakt en de begunstiging van de levensverzekering wordt gewijzigd.


reactie toevoegen   |   ( 3 / 38370 )

Samenwoners en erfbelasting 
Tuesday, June 22, 2010, 01:56 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Een interessante artikeltje voor samenwoners van de hand van Marieke Tas-Koeman!

Klik HIER

reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 38346 )


<< <Terug | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Volgende> >>