Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Waarvan akte! Akte waarvan?

Nieuws over huis, hypotheek en andere notariszaken.
Geen overheidssteun voor notaris. 
Monday, April 27, 2009, 02:27 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie ziet geen enkele reden notarissen in deze economisch zware tijden financieel te steunen. Ze beseft dat sommige notarissen het moeilijk hebben. Maar bij marktwerking en goed ondernemerschap hoort volgens Albayrak ook "het risico van tegenvallende omzet en de consequenties daarvan".
Ze stelde dat dinsdag 21 april op een symposium van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Albayrak vindt wel dat notarissen net als andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) een beroep moeten kunnen doen op het steunfonds voor het MKB. Het is volgens de staatssecretaris onterecht dat notarissen daarvan nog steeds zijn uitgezonderd. Ze zal dit daarom aankaarten bij haar collega's van Economische Zaken en Financiën.

De KNB liet begin deze maand weten dat de economische crisis het notariaat hard treft. Vooral kantoren die het van vastgoedtransacties moeten hebben, hebben het moeilijk. Volgens de beroepsorganisatie staan er ongeveer duizend banen op het spel in de branche. Vanuit het notariaat is ervoor gepleit weer vaste tarieven in te voeren of voor bepaalde handelingen leges te heffen.

Albayrak voelt daar niets voor. "Een overheid die op de stoel van de ondernemer gaat zitten en de prijs vaststelt, is niet het juiste medicijn. Laat staan dat we teruggaan naar de situatie voor 1999 toen de KNB de tarieven bepaalde", zei ze. De staatssecretaris constateerde dat de markt vastzit en dat er weinig omzet is. "Om in deze omstandigheden het hoofd boven water te houden, komt het aan op economische vaardigheden als kostenbeheersing, kantoormanagement, efficiency, klantenwerving en het bepalen van een juiste prijs." (Bron: ANP)
1 reactie   |  bijpassende link   |   ( 3 / 16394 )

NVM: Huizenprijsdaling versnelt in maart 2009 
Monday, April 27, 2009, 12:47 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
DEN HAAG - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in maart harder gedaald dan de voorgaande maand. De prijsdaling bedroeg 1,5 procent in vergelijking met maart vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Beide organisaties maakten dat 21 april 2009 bekend. In februari werd nog een daling van 0,5 procent gemeten. Het ging toen om de eerste afname sinds de eerste meting in januari 1995.

Koopwoningen

Alle type koopwoningen die afgelopen maand van eigenaar wisselden, waren goedkoper. Appartementen zakten het sterkst in prijs, met 2,6 procent.

Over het gehele eerste kwartaal werden verkochte koopwoningen 0,3 procent goedkoper. Makelaarsorganisatie NVM meldde vorig week nog een daling van 3,1 procent over de eerste drie maanden van dit jaar.

Het aantal verkooptransacties daalde in maart met bijna 30 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS en het Kadaster.
1 reactie   |  bijpassende link   |   ( 3 / 19975 )

Ruzie met de buren ! 
Monday, April 27, 2009, 12:35 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
"De buren houden geen rekening met ons," vertelt Hanne Bolijn (54) uit Amersfoort. "Vooral toen hun kinderen kleiner waren maakten ze veel kabaal. Ze stuiterden tot laat in de avond met ballen, beng, beng, beng, terwijl wij 's avond rustig in de tuin een boek wilden lezen ."

We stelden een compromis voor: dat de kinderen tot negen uur 's avonds in de tuin zouden spelen. Maar, de buren willen hun kinderen niets verbieden. Wij ergerden ons steeds meer. Uiteindelijk kozen we voor een pragmatische oplossing: we stopten met ons te ergeren. Dat hielp. Ook hebben we de schutting verhoogd en we zijn van plan om vaker in de voortuin te gaan zitten. Ik merk dat ik er nu ook niet meer zo mee zit als onze kinderen, die een stuk ouder zijn, kabaal maken. De buren accepteren lawaai nu eenmaal gemakkelijker dan wij."

Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is de belangrijkste ergernis tussen buren. Ook Onno Gras (53) uit Gouda had daar last van. Hij verhuisde om van de herrie af te zijn. "Op een gegeven moment realiseerde ik me dat we niet meer in de tuin konden zitten. Er was voortdurend een verschrikkelijk kabaal van spelende kinderen. Jarenlang. We dachten eerst: het gaat wel over, ze worden ouder, maar dat was niet zo. We hebben niet geprobeerd om iets aan de situatie te veranderen, want we stonden in de straat alleen in ons standpunt."

Onderzoek
Een op de tien Nederlanders is ooit verhuisd vanwege een slechte verstandhouding met de buren en 12 procent heeft last van de buren. Dat blijkt uit Nederlands burenonderzoek (2005). Als mensen dicht bij elkaar wonen, ontstaan gemakkelijk irritaties. Vooral over herrie of andere geluiden. Op nummer 2 van de lijst met buren-ergernissen staat het inpikken van de parkeerplaats en rommel rond het huis.

Gelukkig stappen de meeste mensen op de buren af, als ze zich ergeren. Driekwart is gewoon tevreden met wie naast hem woont. Hoe zorg je voor zo'n goede verstandhouding? Hoe voorkom je dat een klein incident een slepende burenruzie wordt?

Tips:

Verplaats u in de ander, probeer zijn gedrag te begrijpen.
Word niet boos, en als dat toch gebeurt, vraag u dan af hoe het komt dat een gebeurtenis u boos maakt.
Speel de bal, niet de man. Gebruik constructies als: 'Dat ben ik niet met u eens, volgens mij ...' In plaats van 'U doet altijd ...'.
Onderhandel, zeg: 'Oké, u wilt dit, ik wil dat. Daar moeten we samen uit kunnen komen.'
Onafhankelijke hulp
Komt u er toch niet uit, dan kunt u een onafhankelijke derde inschakelen, een mediator. Dat kan alleen als beide buren het conflict willen oplossen. Een mediator neemt geen standpunt in, maar zoekt een oplossing waar u beiden tevreden mee bent. Het levert dus altijd een leefbare situatie op. Zo'n mediator kost wel geld, gemiddeld zo'n 150 euro per uur, die u samen met de buren moet betalen. In het algemeen zijn drie of vier bijeenkomsten voldoende. Omdat iedereen zich mediator ofwel bemiddelaar mag noemen, kunt u het beste de website van de geregistreerde beroepsgroep raadplegen: Nederlands Mediation Instituut NMI.

Een goede relatie
Het beste is natuurlijk conflicten voorkomen en een goede relatie opbouwen met uw buren. U hoeft niet elke week bij elkaar op de koffie om goede buren te zijn! Elkaar leren kennen vermindert de kans op eventuele conflicten sterk.

De beste tips voor een succesvolle aanpak:
Maak kennis met elkaar, begin met gedag zeggen. Maak een praatje als u de buurman op straat tegenkomt. Probeer in zo'n gesprek geen vooroordelen te laten doorklinken, maar vraag dingen. Denk niet dat u het antwoord toch al weet. U kunt ook een straatfeestje organiseren, voor uw deel van de straat, dat is een leuke manier om elkaar te leren kennen.
Respect is het toverwoord bij goed contact met de buren. De meeste mensen in uw buurt denken waarschijnlijk anders over dingen dan u. Toon begrip voor de ander en sta niet altijd op uw strepen. Gelijk hebben betekent niet gelijk krijgen. Probeer dus afspraken te maken over zaken waar de buren heel anders mee omgaan dan u. Bijvoorbeeld door te vragen of ze u tevoren vertellen wanneer er weer een feestje is, dan kunt u daar rekening mee houden (en lekker naar de sauna gaan).
‘Beter een goede buur dan een verre vriend' betekent dat het soms wel erg handig is iemand in de buurt te hebben om een ei te lenen of om hulp te vragen. Vertellen dat u op vakantie gaat, aanbieden het huis in de gaten te houden als zij weg zijn, dat versterkt de relatie met uw buren. Zomaar de stoep van de buren ‘meenemen' als u de uwe veegt, dat is gewoon aardig...

Van de redactie van Goedenwel.nl, 14-04-2009.
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 20024 )

Rabo wil van woningsites af. 
Monday, April 27, 2009, 12:28 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Rabobank wil af Moviq en Zoekallehuizen. De woonportals kampen met tegenvallende advertentie-inkomsten en leveren te weinig hypotheekadviezen en -verkopen op.

Rabo startte begin 2008 met de woonsite Moviq, nadat ze in november 2006 Zoekallehuizen al had overgenomen. De bank pompte vele miljoenen euro’s in het internetbedrijf met het plan om in korte tijd de grootste woonsite van Nederland neer te zetten. De hurende en kopende woonconsument kon op het gebied van wonen alles vinden op de site.

Om concurrenten als Funda en Jaap.nl voor te zijn werd vorig jaar nog het fenomeen ‘flirten met je huis’ geïntroduceerd. Het was een manier om in de moeilijke huizenmarkt toch je huis te verkopen.

De inmiddels vertrokken Moviq- directeur Epco Vlugt zei in februari nog te streven naar de nummer 1- positie, die al jaren stevig in handen is van Funda.

Kees Nanninga van Rabobank zegt dat er met investeerders wordt gepraat. ,,We hebben geen inzicht wanneer deze zijn afgerond.’’ Guy Grimmelt, de huidige directeur van Moviq, wil niet op de vraag ingaan of de toekomst van zijn woonsite aan een zijden draadje hangt als er geen koper wordt gevonden. ,,Er moet wel snel duidelijkheid komen.’’

Rabo wilde ooit met uitgever Sanoma aan deze site werken. ,,We zijn in gesprek geweest om een belang te nemen, maar het is nooit iets geworden,’’ zegt Michiel Buitelaar, baas van Digital media van Sanoma. ,,Nu zijn we niet meer in gesprek. Het zou een verarming zijn als Moviq wegvalt. Dan blijven alleen Funda en Jaap over.’’reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 5906 )

Bank gaat sneller over tot executie. 
Monday, April 27, 2009, 12:18 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, trekken de banken eerder aan de bel. Dat meldt de Volkskrant vrijdag 17 april 2009 op haar website. Uit onderzoek van de krant blijkt dat ING sneller over gaat tot executieverkoop als de hypotheeklasten niet meer voldaan kunnen worden.

Gesprek
ABN Amro en SNS Bank gaan eerder in gesprek met huiseigenaren als die hun maandlasten niet meer kunnen opbrengen. De banken willen preventief handelen om het aantal probleemgevallen zo beperkt mogelijk te houden. Met de financiële crisis komen steeds meer huiseigenaren in de problemen. ING verwacht zelfs een verdrievoudiging van het aantal huiseigenaren met betalingsachterstanden.

ING
Meteen contact opnemen met de klant en sneller overgaan tot executieverkoop bij ernstige betalingsachterstand, behoren tot de strengere aanpak van de ING. In een aantal gevallen gaat de bank nu al na zes maanden tot gedwongen verkoop over, terwijl de klant voorheen vaak tot twaalf maanden respijt had, zo valt te lezen op de site van de Volkskrant.


reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 6014 )


<< <Terug | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | Volgende> >>