Wilt u naast notarissen ook taxateurs gratis vergelijken? Vind op TaxatieTarieven.nl de goedkoopste taxateurs bij u in de regio.

Waarvan akte! Akte waarvan?

Nieuws over huis, hypotheek en andere notariszaken.
Overheid moet woningen opkopen 
Wednesday, April 29, 2009, 10:17 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
De overheid moet de huizen opkopen van huizenbezitters die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen doordat werkloos zijn geraakt. Minister Eberhard van der Laan (PvdA, Wonen) is in onderhandeling met woningcorporaties over een dergelijke opkoopregeling, zo meldt het Algemeen Dagblad op 29 april 2009.

Volgens de krant presenteert de minister vandaag zijn plannen. Het idee is dat corporaties huizen opkopen en tijdelijk verhuren aan de eigenaren. Zodra zij weer werk hebben, mogen ze hun huis terugkopen.

De regeling zou moeten voorkomen dat duizenden gezinnen op straat belanden als de hypotheek niet meer kan worden betaald. De regeling valt volgens het AD goed bij de grootste regeringspartij, het CDA. Kamerlid Bas Jan van Bochove stelt dat ‘alle deskundigen waarschuwen dat we dit najaar de grote klappen krijgen en duizenden mensen zonder werk raken. We moeten alvast nadenken over de mogelijke gevolgen van die massaontslagen.’
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 17254 )

Kosten notaris slechts 0,5% 
Monday, April 27, 2009, 02:50 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
Als het aan de Autoriteit Financiële Markten ligt moeten huizenkopers binnenkort de extra kosten – zoals de overdrachtsbelasting en de notaris – uit eigen zak betalen. Die belopen bijna tien procent van de aankoopwaarde van een huis (ED 22 april). In de media wordt vaak een onjuiste voorstelling gegeven van de 'kosten koper'. Ook wordt steeds weer de notaris genoemd als een van de hoogste kostenposten.

Misschien begrijpelijk, omdat de financiële afwikkeling van de aankoop wordt geregeld via de afrekening van de notaris, waarop alle kosten staan vermeld. Maar het overgrote deel van die kosten betaalt de notaris namens de koper uit aan derden.

Een voorbeeld, van toepassing bij de aankoop van een woning van 200.000 euro en het aangaan van een hypotheek voor hetzelfde bedrag. De overdrachtsbelasting komt op 6 procent, dus 12.000 euro. Het honorarium van de notaris voor de overdracht en de hypotheekakte bedraagt (gemiddeld) 950 euro. Het Kadaster ontvangt 250 euro. En de belastingdienst ontvangt een kleine 200 euro aan BTW. Om de hypotheek te kunnen verkrijgen rekent de bank standaard 1 procent afsluitprovisie (2.000 euro) en moet de woning worden getaxeerd door een makelaar (zo'n 450 euro all-in).

Alles bij elkaar kost het de koper 15.850 euro. Dat is nog geen 8 procent van de koopprijs, en dus lang geen 10 procent. De notariskosten bedragen minder dan 0,5 procent van de koopprijs. Naarmate de koopprijs hoger is, zullen deze percentages nog dalen.

Bron: Eindhovens Dagblad, vrijdag 24 april 2009
door Pim Broekmans, notaris in Eindhoven.


reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 16919 )

Geen overheidssteun voor notaris. 
Monday, April 27, 2009, 02:27 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie ziet geen enkele reden notarissen in deze economisch zware tijden financieel te steunen. Ze beseft dat sommige notarissen het moeilijk hebben. Maar bij marktwerking en goed ondernemerschap hoort volgens Albayrak ook "het risico van tegenvallende omzet en de consequenties daarvan".
Ze stelde dat dinsdag 21 april op een symposium van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Albayrak vindt wel dat notarissen net als andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) een beroep moeten kunnen doen op het steunfonds voor het MKB. Het is volgens de staatssecretaris onterecht dat notarissen daarvan nog steeds zijn uitgezonderd. Ze zal dit daarom aankaarten bij haar collega's van Economische Zaken en Financiën.

De KNB liet begin deze maand weten dat de economische crisis het notariaat hard treft. Vooral kantoren die het van vastgoedtransacties moeten hebben, hebben het moeilijk. Volgens de beroepsorganisatie staan er ongeveer duizend banen op het spel in de branche. Vanuit het notariaat is ervoor gepleit weer vaste tarieven in te voeren of voor bepaalde handelingen leges te heffen.

Albayrak voelt daar niets voor. "Een overheid die op de stoel van de ondernemer gaat zitten en de prijs vaststelt, is niet het juiste medicijn. Laat staan dat we teruggaan naar de situatie voor 1999 toen de KNB de tarieven bepaalde", zei ze. De staatssecretaris constateerde dat de markt vastzit en dat er weinig omzet is. "Om in deze omstandigheden het hoofd boven water te houden, komt het aan op economische vaardigheden als kostenbeheersing, kantoormanagement, efficiency, klantenwerving en het bepalen van een juiste prijs." (Bron: ANP)
1 reactie   |  bijpassende link   |   ( 3 / 17015 )

NVM: Huizenprijsdaling versnelt in maart 2009 
Monday, April 27, 2009, 12:47 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
DEN HAAG - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in maart harder gedaald dan de voorgaande maand. De prijsdaling bedroeg 1,5 procent in vergelijking met maart vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Beide organisaties maakten dat 21 april 2009 bekend. In februari werd nog een daling van 0,5 procent gemeten. Het ging toen om de eerste afname sinds de eerste meting in januari 1995.

Koopwoningen

Alle type koopwoningen die afgelopen maand van eigenaar wisselden, waren goedkoper. Appartementen zakten het sterkst in prijs, met 2,6 procent.

Over het gehele eerste kwartaal werden verkochte koopwoningen 0,3 procent goedkoper. Makelaarsorganisatie NVM meldde vorig week nog een daling van 3,1 procent over de eerste drie maanden van dit jaar.

Het aantal verkooptransacties daalde in maart met bijna 30 procent in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS en het Kadaster.
1 reactie   |  bijpassende link   |   ( 3 / 20603 )

Ruzie met de buren ! 
Monday, April 27, 2009, 12:35 PM
door Notaris blog van www.notaristarieven.nl
"De buren houden geen rekening met ons," vertelt Hanne Bolijn (54) uit Amersfoort. "Vooral toen hun kinderen kleiner waren maakten ze veel kabaal. Ze stuiterden tot laat in de avond met ballen, beng, beng, beng, terwijl wij 's avond rustig in de tuin een boek wilden lezen ."

We stelden een compromis voor: dat de kinderen tot negen uur 's avonds in de tuin zouden spelen. Maar, de buren willen hun kinderen niets verbieden. Wij ergerden ons steeds meer. Uiteindelijk kozen we voor een pragmatische oplossing: we stopten met ons te ergeren. Dat hielp. Ook hebben we de schutting verhoogd en we zijn van plan om vaker in de voortuin te gaan zitten. Ik merk dat ik er nu ook niet meer zo mee zit als onze kinderen, die een stuk ouder zijn, kabaal maken. De buren accepteren lawaai nu eenmaal gemakkelijker dan wij."

Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is de belangrijkste ergernis tussen buren. Ook Onno Gras (53) uit Gouda had daar last van. Hij verhuisde om van de herrie af te zijn. "Op een gegeven moment realiseerde ik me dat we niet meer in de tuin konden zitten. Er was voortdurend een verschrikkelijk kabaal van spelende kinderen. Jarenlang. We dachten eerst: het gaat wel over, ze worden ouder, maar dat was niet zo. We hebben niet geprobeerd om iets aan de situatie te veranderen, want we stonden in de straat alleen in ons standpunt."

Onderzoek
Een op de tien Nederlanders is ooit verhuisd vanwege een slechte verstandhouding met de buren en 12 procent heeft last van de buren. Dat blijkt uit Nederlands burenonderzoek (2005). Als mensen dicht bij elkaar wonen, ontstaan gemakkelijk irritaties. Vooral over herrie of andere geluiden. Op nummer 2 van de lijst met buren-ergernissen staat het inpikken van de parkeerplaats en rommel rond het huis.

Gelukkig stappen de meeste mensen op de buren af, als ze zich ergeren. Driekwart is gewoon tevreden met wie naast hem woont. Hoe zorg je voor zo'n goede verstandhouding? Hoe voorkom je dat een klein incident een slepende burenruzie wordt?

Tips:

Verplaats u in de ander, probeer zijn gedrag te begrijpen.
Word niet boos, en als dat toch gebeurt, vraag u dan af hoe het komt dat een gebeurtenis u boos maakt.
Speel de bal, niet de man. Gebruik constructies als: 'Dat ben ik niet met u eens, volgens mij ...' In plaats van 'U doet altijd ...'.
Onderhandel, zeg: 'Oké, u wilt dit, ik wil dat. Daar moeten we samen uit kunnen komen.'
Onafhankelijke hulp
Komt u er toch niet uit, dan kunt u een onafhankelijke derde inschakelen, een mediator. Dat kan alleen als beide buren het conflict willen oplossen. Een mediator neemt geen standpunt in, maar zoekt een oplossing waar u beiden tevreden mee bent. Het levert dus altijd een leefbare situatie op. Zo'n mediator kost wel geld, gemiddeld zo'n 150 euro per uur, die u samen met de buren moet betalen. In het algemeen zijn drie of vier bijeenkomsten voldoende. Omdat iedereen zich mediator ofwel bemiddelaar mag noemen, kunt u het beste de website van de geregistreerde beroepsgroep raadplegen: Nederlands Mediation Instituut NMI.

Een goede relatie
Het beste is natuurlijk conflicten voorkomen en een goede relatie opbouwen met uw buren. U hoeft niet elke week bij elkaar op de koffie om goede buren te zijn! Elkaar leren kennen vermindert de kans op eventuele conflicten sterk.

De beste tips voor een succesvolle aanpak:
Maak kennis met elkaar, begin met gedag zeggen. Maak een praatje als u de buurman op straat tegenkomt. Probeer in zo'n gesprek geen vooroordelen te laten doorklinken, maar vraag dingen. Denk niet dat u het antwoord toch al weet. U kunt ook een straatfeestje organiseren, voor uw deel van de straat, dat is een leuke manier om elkaar te leren kennen.
Respect is het toverwoord bij goed contact met de buren. De meeste mensen in uw buurt denken waarschijnlijk anders over dingen dan u. Toon begrip voor de ander en sta niet altijd op uw strepen. Gelijk hebben betekent niet gelijk krijgen. Probeer dus afspraken te maken over zaken waar de buren heel anders mee omgaan dan u. Bijvoorbeeld door te vragen of ze u tevoren vertellen wanneer er weer een feestje is, dan kunt u daar rekening mee houden (en lekker naar de sauna gaan).
‘Beter een goede buur dan een verre vriend' betekent dat het soms wel erg handig is iemand in de buurt te hebben om een ei te lenen of om hulp te vragen. Vertellen dat u op vakantie gaat, aanbieden het huis in de gaten te houden als zij weg zijn, dat versterkt de relatie met uw buren. Zomaar de stoep van de buren ‘meenemen' als u de uwe veegt, dat is gewoon aardig...

Van de redactie van Goedenwel.nl, 14-04-2009.
reactie toevoegen   |  bijpassende link   |   ( 3 / 20654 )


<< <Terug | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | Volgende> >>