Op zoek naar een geschikt

en betaalbaar notariskantoor?

Hypotheek nodig?

Bekijk eerst de officiële en actuele hypotheekrentetarieven van alle hypotheekgeldverstrekkers op Rentetarieven.

Hypotheek & de notaris

Voor de koop van een huis zal men geld moeten lenen bij de bank, of een andere geldverstrekker. De geldverstrekker zal voor de terugbetaling van deze geldlening een zekerheid vragen in de vorm van een hypotheek op het huis. Het huis waarop de hypotheek rust, wordt het onderpand genoemd. Als de geldlener de aflossing en of rente van de hypotheek niet op tijd betaalt, heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand te veilen. De geldverstrekker mag op grond van zijn hypotheekrecht de vordering voor eventuele andere schuldeisers verhalen op de opbrengst van de veiling. Een recht van hypotheek kan alleen worden gevestigd in een notariële akte, die wordt ingeschreven in het kadaster. De notaris stelt zowel de leveringsakte als de hypotheekakte op.

De hypotheekakte is het officiële contract behorende bij een hypotheek en opgesteld door een notaris. Bij een hypotheekakte komt het er op neer dat de hypotheekgever een onroerend goed (bijvoorbeeld een huis) als onderpand geeft aan de hypotheeknemer (vaak een bank) in ruil voor het krijgen van een geldlening om het onderpand te kopen.

Tarieven

De prijzen die notarissen rekenen voor een hypotheekakte lopen sterk uiteen. Daardoor kan het zeker lonen op zoek te gaan naar het voordeligste tarief. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de hypotheekrentetarieven die de banken in rekening brengen voor de hypotheeklening. De officiële & actuele hypotheekrentetarieven van alle hypotheekgeldverstrekkers vindt u op Rentetarieven.

De geldverstrekker (bank) heeft naast de hypotheekakte ook een taxatie nodig van het onderpand als bewijs dat de waarde van het onderpand voldoende is voor de uitstaande hypotheek. Vaak wordt de taxateur aangedragen door de hypotheekadviseur. Vergelijk daarom ook zelf de taxatietarieven, dat kan op de website van Taxatietarieven.
De notaristarieven voor de hypotheekakte verschillen per notaris. Wij raden u aan bij verschillende notarissen te informeren naar het tarief en de kwaliteit. Dit kan eenvoudig met onze tariefvergelijker. Het kan u honderden euro's besparen en iedere notaris kan u van dienst zijn. U bent hierbij niet gebonden aan een notaris in uw werk- of woonplaats. Bij een offertevergelijking is het verstandig de kadasterkosten en eventuele machtigingskosten mee te nemen.